發新話題

想買轉接環

想買轉接環

請問各位大大知否 SSP 「型」記有無呢類轉接環賣,要幾銀呢?
M42 轉 NIKON (黑)
M42 轉 NIKON (帶矯正鏡片,可無限遠對焦)

謝謝!

應該有,
不過 nikon 像長較一般的 m42長,加了鏡片的,應該會影響原本鏡頭的質素,
我知道俄仔有出 m42 轉 nikon ,沒有鏡片但可以做到無限遠合焦,但祇限定几個焦段的。
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 ysl 於 2009-6-19 Fri 15:02 發表
請問各位大大知否 SSP 「型」記有無呢類轉接環賣,要幾銀呢?
M42 轉 NIKON (黑)
M42 轉 NIKON (帶矯正鏡片,可無限遠對焦)

謝謝!
Nikon唔建議同M42鏡,Nikon焦後距46.5mm,M42標準係45.5mm,加埋個轉接環,起碼達47.5mm,
多出呢兩mm,支M42就等如加左個2mm既tube,支鏡會無左無限遠,最遠對焦只得三至五呎,
加鏡片補償焦點既做法,只適合50mm以上及唔好用將光圈收得細過F4(只係不在此範圍,圖片影唔到呢片玻璃),呢塊玻璃對畫質劣化,必定有幫助。

最近我都試圖將一支M42鏡頭改裝(硬改),想裝落去Nikon用,結論係 .....  平價鏡,不搞也罷,貴價鏡,犯不著 ∼∼

引用:
原帖由 arthur 於 2009-6-19 Fri 15:13 發表
應該有,
不過 nikon 像長較一般的 m42長,加了鏡片的,應該會影響原本鏡頭的質素,
我知道俄仔有出 m42 轉 nikon ,沒有鏡片但可以做到無限遠合焦,但祇限定几個焦段的。
Thanks.

引用:
原帖由 sam 於 2009-6-19 Fri 19:01 發表

Nikon唔建議同M42鏡,Nikon焦後距46.5mm,M42標準係45.5mm,加埋個轉接環,起碼達47.5mm,
多出呢兩mm,支M42就等如加左個2mm既tube,支鏡會無左無限遠,最遠對焦只得三至五呎,
加鏡片補償焦點既做法,只適合50 ...
As I want to buy an old lens Carl Zeiss Jena  DDR MC 135mm F3.5 .......

引用:
原帖由 ysl 於 2009-6-19 Fri 19:16 發表

As I want to buy an old lens Carl Zeiss Jena  DDR MC 135mm F3.5 .......
1,直接改Ai mount,但支鏡筒都要切短1mm,若果支鏡光圈環連接光圈葉片係不經接環,就好易改。
2,買個有玻璃轉接環,光圈唔好細過F5.6。
3,買個無玻璃轉接環,當微距鏡用 ~~ 

等我舖我改M42鏡故事出黎,可能您會明白多dd ....  

引用:
原帖由 sam 於 2009-6-19 Fri 19:25 發表

1,直接改Ai mount,但支鏡筒都要切短1mm,若果支鏡光圈環連接光圈葉片係不經接環,就好易改。
2,買個有玻璃轉接環,光圈唔好細過F5.6。
3,買個無玻璃轉接環,當微距鏡用 ~~ 
1,直接改Ai mount,但支鏡筒都要切短1mm,若果支鏡光圈環連接光圈葉片係不經接環,就好易改。~~ where to fix it ? How much ?

引用:
原帖由 sam 於 2009-6-19 Fri 19:26 發表
等我舖我改M42鏡故事出黎,可能您會明白多dd ....  
Wait & see

改mount公價都係四五百,相機維修中心有,質素就唔清楚
買個好少少既有鏡片m42->nikon f adapter都要幾百,不如改左去算,而且長焦鏡一般後鏡深入鏡筒好易改到
http://mrlazyli.npsphoto.com/gallery/

引用:
原帖由 mrlazyli 於 2009-6-19 Fri 20:34 發表
買個好少少既有鏡片m42->nikon f adapter都要幾百,不如改左去算,而且長焦鏡一般後鏡深入鏡筒好易改到
點改 mount 法?講來聽聽!
留起我的長髮,讓風的蒼勁能夠駐留;
蓄起我的鬍鬚,讓酒的濃烈可以流淌;

引用:
原帖由 ysl 於 2009-6-19 Fri 19:53 發表

1,直接改Ai mount,但支鏡筒都要切短1mm,若果支鏡光圈環連接光圈葉片係不經接環,就好易改。~~ where to fix it ? How much ?
拆開接環睇睇,若果個接環單單只係供連接相機用,自己改就可以了 ∼∼  

引用:
原帖由 mrlazyli 於 2009-6-19 Fri 20:34 發表
同意,不過都要睇下支鏡價值,幾百蚊支鏡,改乜鬼啦 ~~

引用:
原帖由 arthur 於 2009-6-19 Fri 21:35 發表

點改 mount 法?講來聽聽!
m42改f mount,你想知乜?
(之前倒轉左打)

http://mrlazyli.npsphoto.com/gallery/

引用:
原帖由 sam 於 2009-6-19 Fri 23:47 發表

同意,不過都要睇下支鏡價值,幾百蚊支鏡,改乜鬼啦 ~~
東菜三四年前就幾百,依家上左位唔止呢個價啦
係要玩的話,有鏡片接環好少少都要幾百,呢個價寧願拎去改鏡仲徹底

引用:
原帖由 sam 於 2009-6-19 Fri 23:46 發表

拆開接環睇睇,若果個接環單單只係供連接相機用,自己改就可以了 ∼∼  
自己改就可以了

另多謝各位大大的解說,不過還是攪不清楚!

發新話題