發新話題

Pass 前級交流區

Pass 前級交流區

Passlab 的老板 Nelson Pass 是一個設計奇材,擁有不下數十項政專利,最難得的是作為 Passlab 的老板,仍然推崇 DIY, 成立了 PassDIY 的網站,定期發表 DIY 的文章,令我地呢班 DIYer 得益不少。
http://www.passdiy.com/default.html

近年 Passlab 的老線路,都成為 DIYer 的仿造對象,效果很不錯,和原來的廠機,有接近的風格。Pass 的後級要比前級出名,因為一提到大甲類的後級,非 Pass 莫屬...
Pass 的前級是比較 under rated 的,甚致有人話 Pass 前級唔掂。但是過去的兩年,一大班朋友都玩 DIY pass 前級。無論性價比和音效,個人都應為十分出色。
因為很多朋友都有造 Pass 的 DIY 前級,特別開此交流區,讓各位師兄交流......

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

呵呵...今朝終於都收到前後級機箱啦,我可以開工攪p1.7啦,anthony兄一定要多多關照

我要回覆2# casshan 的帖子

大家一齊研究.....

點解唔開多做Pass Xono主题.......

引用:
原帖由 smltommy 於 2009-11-2 Mon 13:17 發表
點解唔開多做Pass Xono主题.......
就由 Tommy 哥你開题喇

講起呢部 2008 / 2009 年嘅 DIY 奇蹟
借此機會再多謝版主和 smltommy 兄的籌劃

20 多年 DIY 以來最佳的冇原子粒聲的 Solid States 前级, 認識的 DIY 友無不人手一部

試電解電容

愛嚟'蛤'膽機,和味到無倫..

引用:
原帖由 dd845 於 2009-11-2 Mon 14:23 發表
20 多年 DIY 以來最佳的冇原子粒聲的 Solid States 前级, 認識的 DIY 友無不人手一部
點指一部咁小呀。

引用:
原帖由 Vash 於 2009-11-2 Mon 14:33 發表

點指一部咁小呀。
講開又講,我仲有 2件 modules 闲置中,有興趣嘅師兄可揾我針針..

北京烧友帮顶!amlee老兄的靓机令人艳羡!

聽講部X2,同1.7各有千秋,可惜未有机会試听.

回想年前因為1.7Diy認識各位,認真荣幸而且獲益匪淺.

引用:
原帖由 smltommy 於 2009-11-2 Mon 15:21 發表

回想年前因為1.7Diy認識各位,認真荣幸而且獲益匪淺.
師父事後話我聽當時 X0.2 同 P1.7 唔係用同一條電源線...

价值七萬大元 X0.2 裸照首次暴光

dd,師父o個部係 X0.2 啊…

引用:
原帖由 Vash 於 2009-11-2 Mon 15:32 發表
dd,師父o個部係 X0.2 啊…

大家都明就得喇, hehe...

引用:
原帖由 smltommy 於 2009-11-2 Mon 15:21 發表
聽講部X2,同1.7各有千秋,可惜未有机会試听.
我都想聽..

昨晚又和部 X2 做了些改動,現在的人聲又似部膽機多的。

應一位朋友的要求

Pass P1.7 幾處的改動 :

amhlee兄可唔可以講下點mount個大heat sink上pcb?

將的 Mosfet 收左落過 Heat sink 處,但唔好收實,然後插的 Mosfet 落過 PCB 到。小心 Mosfet 的形號和 PCB 要對。插 Mosfet 時比較考功夫,因為有六隻,我提議先對好一邊,插入後在插另一邊。最後收緊鑼絲...最後銲。的 Mosfet 怕靜電,我會用一條細線, short 左的 mosfet 先。

看看这个4脚电容,据卖家讲是什么高频电容,可惜年代久远,95年40周生产, ,等支持4脚的PCB回来试试如何

casshan 兄, 記得去凱韻換返啲 620R 電阻。

引用:
原帖由 kft 於 2009-11-3 Tue 00:29 發表
casshan 兄, 記得去凱韻換返啲 620R 電阻。
邊幾支要換620?我已經唔記得左啦
KFT兄係會幾時開工攪P1.7?記得多D上黎POST下心得

引用:
原帖由 dd845 於 2009-11-2 Mon 14:23 發表

試電解電容

http://i15. ...
给有兴趣此機朋友看清楚一點

PYE PF91

another one in different colour after restoration

DD Sir,
部PYE我流左好多口水啦

引用:
原帖由 smltommy 於 2009-11-3 Tue 09:33 發表
DD Sir,
部PYE我流左好多口水啦
Tommy 哥

唔錯嫁
同 12.1 一樣綫路
聽感也拍住 12.1 嫁

引用:
原帖由 amhlee 於 2009-11-2 Mon 16:13 發表
Pass P1.7 幾處的改動 :
anthony 大大,

+分感謝你的提議.

請問以下零件在那媮妎R? $$$ ?

BC 電解電容 >>> ( x 12)
RIFA 420 10UF 交連 >>> ( x 16)
Holco( 黑色 )電阻 >>> (x ???)
銀線 >>> (多長? 品牌型號?)
Solder (Wonder Solder Ultra Clear by TRT)

引用:
原帖由 amhlee 於 2009-11-2 Mon 17:05 發表
將的 Mosfet 收左落過 Heat sink 處,但唔好收實,然後插的 Mosfet 落過 PCB 到。小心 Mosfet 的形號和 PCB 要對。插 Mosfet 時比較考功夫,因為有六隻,我提議先對好一邊,插入後在插另一邊。最後收緊鑼絲...最後銲 ...
May I know what is "Mosfet"?

多口代amhlee兄答(因為我&kft兄都係一齊執好d料)

BC 電解電容 >>> ( x 12) (凱韻有)
RIFA 420 10UF 交連 >>> ( x 16) (梗係搵amhlee兄幫手啦)
Holco( 黑色 )電阻 >>> (x ???) (凱韻有,不過33r好似無1/2w,只有1w)

好快又可以搞個1.7PK大会喎

p.s.RIFA 420 10UF 交連留番D比我呀

引用:
原帖由 casshan 於 2009-11-3 Tue 09:56 發表
多口代amhlee兄答(因為我&kft兄都係一齊執好d料)

BC 電解電容 >>> ( x 12) (凱韻有)
RIFA 420 10UF 交連 >>> ( x 16) (梗係搵amhlee兄幫手啦)
Holco( 黑色 )電阻 >>> (x ???) (凱韻有,不過33r好似無1/2w,只 ...
thanks casshan,... where is 凱韻? do you know how much for those modules?

發新話題