發新話題

向MBI出發!

Here
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

这样没问题 就是电压稍微高一点

引用:
原帖由 saa7350 於 2012-10-29 Mon 12:27 發表
这样没问题 就是电压稍微高一点
電壓相信沒有問題
但怕 500W 電流不夠
(500W/2ch/ 80V = 3.125A per channel)

我用800 VA for 2 chnnel,都覺得唔夠力,要800va per channel 先差唔多。不過要睇你甚麼喇叭。
唔做死硬派,泥頭,奶頭,菜頭都玩.....

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-10-29 Mon 19:41 發表
我用800 VA for 2 chnnel,都覺得唔夠力,要800va per channel 先差唔多。不過要睇你甚麼喇叭。
但您BTL呀嗎

現在用800VA和BTL推B&W802都腳軟

你用幾多 u 電容呀?

每邊8X12000uf. Elna for audio

每邊8X12000uf. Elna for audio

错,每边10*12000uf

那是部前級腳軟.....?
不過推 802 看來是要 XA160.....

等前级回來再試試看

無前級推?

現是用X2遲些換X0.2看看會否改善

X2 是柔一點,動態不夠。X0.2 會好很多。幾時上京?

明年才有假期

各位C-hing

有冇C-hing給MBL 用 Airlink牛有以下問題

1. 叫   空接 - 有叫但放到耳邊    接上電路板 - 叫到2m聽到 (當然晚深啦) ~所有電壓正常, TS3,4 調較到23mV.

迷團1. 會不會繞組輸出顏色線弄錯
1>2, 3>4, 5>6, 7>8
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

有機會!

引用:
原帖由 rooster 於 2012-12-15 Sat 13:23 發表
各位C-hing

有冇C-hing給MBL 用 Airlink牛有以下問題

1. 叫   空接 - 有叫但放到耳邊    接上電路板 - 叫到2m聽到 (當然晚深啦) ~所有電壓正常, TS3,4 調較到23mV.

迷團1. 會不會繞組輸出顏色線弄錯
1>2, ...
Rooster兄你不是用X0.2嗎?还在MBL串上隔值电容?我的airlink牛到港後都有叫,但不大声!另外在X0.2那隻現在京城也在叫。

因兩組輸入,一組直接,一組用電容輸入,加15r電阻升高個地

在变压器下面垫厚瓦楞纸板,5毫米的。可以缓解。或者垫泡沫塑料,厚的效果好

花了幾天翻閱各 CHING 裝機,確有不少血淚,似乎最大要點是安裝散熱器的技巧。
剛訂了套回來,希望好運

MBL 算是沒有什麼難度的了,要不要 CEREMIC 散熱片?散熱比較 EVEN,但唔好上太緊;因為易碎。

度版開孔位置準我覺重緊要。小心 板上 的大電容,唔好頂住其他野。。。

引用:
原帖由 alfcat 於 2013-1-9 Wed 10:41 發表
MBL 算是沒有什麼難度的了,要不要 CEREMIC 散熱片?散熱比較 EVEN,但唔好上太緊;因為易碎。

度版開孔位置準我覺重緊要。小心 板上 的大電容,唔好頂住其他野。。。
謝貓Sir 提點
但毛毛虫已跟雲母片
問題是用什麼絕源膏

我見您用cooler Master

引用:
原帖由 smallfat 於 2013-1-9 Wed 10:54 發表

謝貓Sir 提點
但毛毛虫已跟雲母片
問題是用什麼絕源膏

我見您用cooler Master
用乜野散熱膏都好,千其唔好用含銀O既,因為有導電可能性
曾經有人因為用左含銀散熱膏,結果燒功率管...
普通白色散熱膏易買又平,不過日子耐左就會硬化;用CPU散熱膏就好得多,導熱率高,唔易硬化,不過就好很貴

引用:
原帖由 alfcat 於 2013-1-9 Wed 10:41 發表

的確唔難裝,不過要好聲,其實係有小小TRICKY
就係輸出粒功率電阻(漆皮線包住),要用超級靚野,保證更靚聲

引用:
原帖由 casshan 於 2013-1-9 Wed 11:11 發表
可能見到太多人掛功率管

引用:
原帖由 casshan 於 2013-1-9 Wed 11:11 發表
輸出粒功率電阻用邊隻好

是頭一批管有問題,之後換左就無啦,我都是一開始自己訂過的管來。

引用:
Kiwame?

發新話題