發新話題

native (raw) dsd playback

咁多位 C-hing 唔好意思!
請問部 1bit DAC / multi bit DAC 進展如何呢?
我其實好希望我手上既 DSD/DFF files 可以以 native 既方式播放呢!

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-9 Wed 07:35 發表
請問部 1bit DAC / multi bit DAC 進展如何呢?

唔明白....你是否想說 DSD DAC ?
我係講緊樓主用黎 play back DSD 果部 Device。
我見到 #1 相中個 Device PCB 上好似係印有 exD 字樣。

But any way, 我其實係想搵部 DAC,目的係想 native 解 1bit DSD files。(因為小弟有小量為數 >250 隻 SACD iso,大部份已經 extract 為 DFF files,現在希望原生播放該批 DFF files)。
唔知由 "雨田" 大大研發果部 DAC 1955 Pro Mk 2 可否勝任呢?

小弟知到 Mytek 192 DSD 可以勝任,但我唔想買美國土炮,如果要買,我情願支持本地開發既 DAC / DDC。所以我一直追住呢個 post。
不過由 3 月份開始好似樓主就無再有開發既進展 update,所以想了解一下情況姐。

超極強力支持開團!

不過............,小弟經濟科出身,毫無電工底子,請問版主,有無成品出售,或者..........有無開班授徒?

另外,小弟正在使用 Voyage MPD 作為 music source,好似有版友提到這一款 DSD DAC 可以支援 Voyage MPD,對嘛?

mdlover 兄,

唔好再折磨我好嘛?

引用:
原帖由 alfcat 於 2012-5-11 Fri 08:17 發表
[quote]原帖由 adktk 於 2012-5-9 Wed 10:35 發表
超極強力支持開團!

不過............,小弟經濟科出身,毫無電工底子,請問版主,有無成品出售,或者.... ...
依?行家喎!
不過小弟現時並非教 Econ,我教 Accounting,同埋 Marketing 為主。

叫小弟焊下訊號都重得既,DIY DAC 呢 D 高科技,怕且要搵專門人才先至惦呀!

小弟剛剛就是相反,主修並非會計,但就一直教會計。今年重要教埋 Marketing 添。
反而我主修經濟,但係就只教過一年經濟就未再有機會再教呢科,呢個世界真 K 型。(我系 Econ + Business Admin + Information Technology)

.......

貓 Sir 惦,我反而未必惦呢! 單系另一個 Post "1955Pro II",田雨兄同另外一位 c-hing 講嘅野我就睇唔明喇!
我有興趣學架, 有人開班我實第一個報名。

講番部 1Bit DSD DAC/DDC 我實在快要按耐不住喇! 重要等到月底, 重要 Support 我而家用緊嘅 Voyage MPD, 重要 Voyage MPD 可以 support 1Bit DSD/DFF file,
mdlover 兄, 你實在太神, 但又實在太過殘忍喇。

哈哈哈! 剛收到取貨通知。
我部 1Bit DSD player 剛抵達香港, 今晚放工立刻飛奔取貨先。

係時候反擊喇!雖然攻擊力不大,不過好過齋睇版主系咁放毒!

Kong MR-1000 剛剛由日本空運抵港。
小弟即時打爆左佢內置隻 40Gb 既 HDD 喇!
而家聽緊 Carpenters 1969-1981 singles 隻 SACD 。

無辦法,部 MR-1000 內置隻 HDD 係 1.8" zif 果種,大極都只不過 160GB 到!
所以,我都話部機一到我房,我就用 9 秒 9 打爆左隻 40GB HDD 喇!

我其餘 28X 隻 SACD (最新點算數字) 都唔知點算!

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-16 Wed 11:52 發表
MR1000 俾你玩錄音多的,是否可接上 Audiogate 播電腦上的 file....
28 SACD.....?
現在 SACD File 已經差唔多 1T, 聽說話有 2-3T 喎,
不過上星期係西貢聽,個 1T 都聽到眉飛色舞.... ...
版主, 唔係 28 隻, 係 289 隻 SACD!
今曰新到左 3 隻.

引用:
原帖由 ericj 於 2012-5-16 Wed 18:13 發表

我鐘意隻Mahler大地之歌
How about this one??

剛剛為最近個 6 隻 SHM-SACD 做好晒 Scanning 同埋個 Art Cover。揀起歌上黎就方便好多啦!

回復 141# amhlee 的帖子

我只得呢兩隻!

不過自己做 Scanning 撞網撞到死! (D 印刷網點好勁呀!)

引用:
原帖由 amhlee 於 2012-5-23 Wed 17:19 發表
adktk ... 您聽親的野都係大推頭................
版主, 咁啱姐!其實我更多時聽 Joanna Wang, Olivia Ong, Kewei, 中森明菜, 平井堅, 玉置浩二......架!

發新話題