發新話題

[Want 徵求] downhill bike 一部

嘩!
硬架 DH 車,要好高手先掂。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-20 Wed 14:37 發表

evergreen大大:咁有冇d平靚正介紹呢!
可以去單車買賣網睇睇。
http://mtb-post.interhk.net/
引用:
原帖由 李域馬 於 2008-2-20 Wed 15:03 發表
大胃羊大大個架唔知放o左未呢~
可問問他呀~
大胃羊大大的七牌是XC,不是DH。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-20 Wed 16:45 發表

o下 .........原來你地係用咁貴既名牌車,咁我想買都唔捨得!
你都認識七牌,都算係資深人士啊。不如你比個預算出來喇。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 00:38 發表

evergreen大大:其實我想運動多d,所以想要d入門級既爬山車就ok la.......不論牌子都得最緊要吾好有暗病,耐用,筆直二千左右咁o羅!
原來是這樣的因由,你下次話買 mountain bike MTB 好喇,唔好話買 downhill bike,容易誤會啊。
以下的幾輛車的評價都不錯,價錢不清楚,相信接近你的預算。
Giant 的 ATX7
Merida 的入門車的評價都好好。

XC:cross country,從硬架到約兩吋左右避震行程,一般車重約 12 至 15Kg
AM:All mountain,前後避震,行程 4.5 到 6 吋左右,一般車重約 14 至 17Kg
FR:Free Ride,行程再長點,去到 7、8 吋,車重跟 AM 差不多
DH:Down Hill,現在來說,最短都有8吋的避震,車重最輕都有17、8Kg,重的可以去到廿幾公斤,車的設計係唔預你踩著四圍去,亦唔會預你踩上斜。

我現在有的兩架單車便是 XC 硬架與行程6吋的 AM。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 09:53 發表

非常詳盡既資料,真係唔該哂evergreen大大

另我想問下粉嶺山車堂信得過嗎?定鎮洋好些呢?
抱歉,我係九龍人,不熟悉新界的車店;對山車堂無認識。
鎮洋就係好多牌子的代理,一條龍曾經長時間在該區上班,亦幫襯鎮洋好多,曾經有幾好的折扣。
Giant 與 Trek 都是鎮洋代理,這兩個牌子的入門級硬架都可以的,但是會超過你的預算。
以你的預算,我認識的車來說,Hasa 這牌子會合乎你的要求。

講曆史,我、大胃羊、一條龍的最初相識是在 3home 撩事谷的單車版開始的。現在只剩下我仍然衝山,大胃退出單車這領域,一條龍就間中在家居附近的單車徑轉圈;阻住都係踩車識既,佢都有踩山,但係比我少好多,亦無我咁『狼』。

santa cruz 係好野來,我建議換件,唔好換車。
旅行車唔一定係 XC 車,以前有好多係用 flat bar,接近 road bike 的設計,呔都係窄呔 700c,標準 mtb 就用 26 吋呔。
你 post 張相來睇睇

既然係 snata cruz,去荔枝角搵飛球攪喇,係貴的,但係服務有保証。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 13:58 發表

哈哈......當然可以啦!下星期一post上黎。

flat bar,接近 road bike 的設計.......yes.全中,果然係老行專

飛球以前係魚街就方便幫襯,但衣家咁遠就好麻煩啦!
如果唔想(或者係怕)踩市區的馬路,出到旺角叫貨灣都唔係好貴。
勁達、全港、蘋果都算係最平的三間。
引用:
原帖由 大胃羊 於 2008-2-21 Thu 14:41 發表
"大胃退出單車這領域"--未係晒, 仲有個十年都無改過的香港單車網.
都九成九喇,你都 N 年無踩咯。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 19:18 發表
B仔....不如鹿頸沿海邊小路踩去鳳坑羅
魚農處票控高危區,要擇時晨至去得。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 21:05 發表

好O牙!請問有冇相呢?
唔需要睇相,一定係好野。
最重要尺碼係符合身型。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-21 Thu 22:08 發表

evergreen大大:5尺7吋身高OK嗎?
細碼架就可能細了點。
引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-22 Fri 00:43 發表

evergreen大大:通常我地見冇人就踩,有人就推車o甘o罹!
都已經係犯法,警告你就人情,比告票就正常。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-22 Fri 11:01 發表

知道 咁華山長城啦!
無用驚恐,我們每星期都踩非法路線,最緊要知道有關人員的作息時間。

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-22 Fri 11:31 發表

咁evergreen大大帶隊o米sure win
我都係跟著周老闆踩

引用:
原帖由 fuji 於 2008-2-22 Fri 14:04 發表

who........
TKO單車網的大大。

發新話題